Műbőr

Kezdjük az elején, mégpedig ott, hogy a műbőrök története – annak ellenére, hogy átlagemberként azt feltételezzük – nem csak a múlt századra nyúlik vissza.

Már az ókorban, pontosabban az i.e. III-dik században készítettek olyan lakkokat, amelyeket szálasanyagok átitatására használtak, például vízhatlan anyagok előállítására. Később a tengerészek is használtak hasonló megoldásokat, tehát  a bőr helyettesítésére kitalált módszerek nem újdonságok.

Mi a műbőr fogalma:

Ezt most feltétlenül idézni fogom nektek: “Műbőrnek tekinthetők mindazon hordozós vagy hordozó nélküli, folytonos vagy nem folytonos polimer rétegekből célszerűen és esztétikailag megfelelően, ipari technológiával kialakított lapszerű termékek, melyek egyrészt bőrhelyettesítésre szolgálnak, másrészt minden olyan területen felhasználhatók, ahol a természetes állatbőr a követelményeket kielégíteni nem képes.” (itt megtalálod!)

Nem szeretnék belemenni unalmas kémiai és egyéb részletekbe, ezért inkább nagy vonalakban szeretném veled megismertetni a lényeges dolgokat, amelyek egy-egy Bag By Me táska kapcsán egészen biztosan érdekelhetnek téged is.

A műbőr szerkezete:

Az alábbi kép jól felvázolja, hogy nagy általánosságban milyen  a textilbőr/műbőr keresztmetszete, amely az általam készített táskák alapanyaga is.

Ezeknek a rétegeknek a kombinációja adja a műbőr minőségét és tulajdonságait. A színeket, a rugalmasságot, a tartósságot, terhelhetőséget mind-mind ezek a rétegek biztosítják alapvetően.

(Természetesen az is igaz, hogy a Bag by Me táskák esetében ez kiegészül azzal, hogy a megfelelő műbőr anyag, további anyagokkal és megoldásokkal van tartósabbá és erősebbé téve a női táskák funkciójának megfelelően!)

Térjünk át az egyik legfontosabbra, a kopásállóságra:

A női táskák és így a Bag by Me táskák is, folyamatosan ki vannak téve az igénybevételnek. Akár hiszed, akár nem, nagyobb terhelésnek vannak kitéve ezek a táskák, mint például a bútorszövetként használt műbőrök. Ennek oka, hogy egy válltáska nem csak kívülről, hanem belülről is terhelve van, tehát a hordozó réteget is használjuk.

A műbőrök kopásállóságát egy bizonyos irányszám mutatja meg, amelyet egy tesztelés alapján mérnek meg laboratóriumokban. Ez az egység, az úgynevezett Martindale szám, amely gyakorlatban a műbőrök dörzsölés elleni ellenállását mutatja meg. Ez a teszt mutatja meg, hogy mennyi ideig használhatom a műbőrt, anélkül, hogy a színe, a felülete bármilyen változást mutatna. Minél magasabb a Martindale szám, annál tartósabb az anyag, amelyet használunk.

 

 

Átlagos műbőr szövetre jellemző Martindale szám 35.000-55.000 ciklus, ami nagyjából 7-12 év használatot jelent normál körülmények között. Az általam használt műbőrök általában 45.000-50.000 Martindale számmal vannak jelezve, ugyanakkor a belső felület megerősítésére egyéb, varrással kivitelezhető megerősítéseket használok.

Remélem nem voltam túl szakmai…. 🙂

 

 

%d blogger ezt szereti: